Country Sourdough
Alhamdulillah...
Sempat juga gilap skill buat roti jenis ni. Lama dah tak buat, sekali sekala kena cuba juga kan. Takut lupa. Nanti rugi pulak pergi kelas buat roti dulu kalau ilmunya tidak dipraktikkan.
Boleh la makan untuk satu keluarga.
Kali ni saya cuba campurkan beberapa jenis tepung. Total tepung: 300gm
Resipi:
Tepung Roti 200gm
Tepung Barli 50gm
Tepung wholemeal 50gm
Air 210gm
Starter 60gm
Garam 6gm
Nampak ok juga kejadiannya. Alhamdulillah. Cuma part 'score' tu kena practise lagi. InsyaAllah, lain kali kita cuba.
Bila buat roti country sourdough ni, part paling suspen sekali adalah bila nak potong....haha. Takut pulak kalau crumb roti tu tak menjadi.
Tapi, kalau dah masak tu, crumb menjadi atau tak, kita makan saja....
Comments
Post a Comment