Country Sourdough

Alhamdulillah...

Sempat juga gilap skill buat roti jenis ni. Lama dah tak buat, sekali sekala kena cuba juga kan. Takut lupa. Nanti rugi pulak pergi kelas buat roti dulu kalau ilmunya tidak dipraktikkan.

Boleh la makan untuk satu keluarga.

Kali ni saya cuba campurkan beberapa jenis tepung. Total tepung: 300gm

Resipi:

Tepung Roti 200gm

Tepung Barli 50gm

Tepung wholemeal 50gm

Air 210gm

Starter 60gm

Garam 6gm



Nampak ok juga kejadiannya. Alhamdulillah. Cuma part 'score' tu kena practise lagi. InsyaAllah, lain kali kita cuba.

Bila buat roti country sourdough ni, part paling suspen sekali adalah bila nak potong....haha. Takut pulak kalau crumb roti tu tak menjadi.

Tapi, kalau dah masak tu, crumb menjadi atau tak, kita makan saja....

Comments